Cum ne alegem un vocal coach?

In calitate de vocalisti, traineri vocali sau- folosind clasicul termen de “profesor de canto”- ar trebui sa incercam sa fim mereu la curent cu cele mai recente studii si cercetari in materie de tehnica vocala.

Este esential sa stim si sa incercam tehnici si abordari noi, care sunt rezultatul unor studii aprofundate si de valoare.

Ce se intampla insa atunci cand vezi atatea oferte ale unor metode care pretind sa iti ofere miracole “ peste noapte” prin cumpararea unui CD/ DVD sau a unei carti?

Aici ar trebui tras primul semnal de alarma!

Oricine cunoaste cu adevarat mecanismul vocii , stie si faptul ca schimbarea nu se intampla peste noapte.

Aceste “rezultate imediate” promise, sunt doar o strategie de marketing!

Dar care sunt aspectele esentiale pe care ar trebui sa le avem in vedere atunci cand ne cautam un vocal coach?

Iata aici cateva indicii:

 1. Sunt acestia doar simpli cantareti/vocalisti fara pregatire in domeniu, care incearca sa iti transmita si tie obiceiurile lor vocale incercand nejustificat sa-ti arat cum sa iti imbunatatesti tehnica vocala?
 2. Mentioneaza des ideea de a-ti da drumul la voce (“free singing”) fara a folosi termeni specifici legati de laringe, corzi vocale, calitatile vocii, muschi, suport, respiratie, etc.?
 3. Folosesc aceeasi tehnica pentru a antrena atat vocea clasica cat si cea a vocalistilor de pop/rock/r&b/musical,etc.?
 4. Dau informatii detaliate despre tehnica abordata sau doar raspunsuri vagi si superficiale?
 5. Daca profesorul iti spune “sa nu ridici laringele” sau nici macar nu mentioneaza pozitia ori existenta acestuia in legatura cu corzile vocale, atunci ai de-a face cu cineva care nu e la curent cu cele mai noi cercetari in materie de tehnica vocala! Cauta mai departe! 😉
 6. Daca vreun profesor iti va spune ca tehnica clasica este autoritatea suprema in ceea ce este bine sau rau pentru vocea ta, cauta mai departe!

Daca vrei sa canti clasic, atunci studiaza clasic, daca NU, atunci cauta metodele pentru stilul pe care il abordezi!

VOCEA ta si SANATATEA ei trebuie sa fie pe primul loc atunci cand cauti pe cineva care sa aiba grija de ea si sa iti dezvolte potentialul ei adevarat!

Echipa FDS


Advertisements

2 thoughts on “Cum ne alegem un vocal coach?

 1. am 43 de ani si as vrea sa stiu daca mai am vreo sansa sa invat sa cint corect iubesc foarte mult muzica si visez mereu ca o sa cint cindva pe o scena daca cineva crede ca am vreo sansa si ma poate ajuta il rog sa ma contacteze la nr de tel 0724360938 va multumescdin suflet

  1. Buna seara Constantin,

   ne bucuram ca ne citesti blogul si ca ai reactionat la ceea ce am scris.
   Pentru noi, cei din echipa FEEL DARE SING, cantatul nu are varsta, nu e obligatoriu sa insemne cariera internationala sau scene pline de reflectoare. A canta inseamna sa simti si sa te exprimi emotii cu ajutorul vocii tale dar mai ales sa transmiti stari celor care te asculta. E un lucru extraordinar!
   Am avut sceptici, care credeau ca e nevoie sa fi practicat cantatul inca din totdeauna sau ca ai nevoie doar de talent dar i-am convins. Atata timp cat ai ureche muzicala si poti sa vorbesti, atunci poti sa inveti si sa canti. Trebuie doar sa ai ustensilele necesare pentru a canta corect si sanatos iar noi putem sa ti le oferim. Stim si verm sa dam mai departe.

   Contacteaza-ne pentru mai multe detalii pe feeldaresing@gmail.com si putem programa lectii individuale sau participari la workshop-uri si cursuri.

   Echipa FDS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s